Strukoviny

Strukoviny obsahujú najviac bielkovín z rastlinných potravín. V našej kuchyni sa ich snažíme zaraďovať často.

Strukoviny patria medzi bôbovité rastliny, ktoré sa pestujú kvôli semenám a obsahujú najviac bielkovín z rastlinných potravín.Ich plodom sú struky, v ktorých sú ukryté semená a tie sa používajú na ďalšie spracovanie a konzumáciu. V našej kuchyni sa ich snažíme zaraďovať často, samozrejme veľa ľudí ich nahrádza práve živočíšnymi bielkovinami.

Čo obsahujú strukoviny

Strukoviny sú neskutočne bohatý zdroj proteínov pre ľudský organizmus. Svojou skladbou sú obrovskou zásobou dôležitých látok pre náš organizmus. Obsahom bielkovín od 20% až do 40 % sa zaraďujú medzi špičku na porovnanie mäso obsahuje v rovnakom porovnaní maximálne do 20%.

Medzi ďaľšie dôležité zložky , ktoré sú obsiahnuté v strukovinách patrí nepochybne výrazne vysoký obsah vitamínu B. Medzi ne patrí známy ryboflavín B2,ktorý nášmu telu zabezpečuje správne fungovanie našich očí, srdca aj pokožky a jeho nedostatok nám môže napríklad spôsobiť popraskané pery , zápaly v kútiku ale aj oslabenie funkcií orgánov.Taktiež B5 kyselina pantoténová alebo aj B9 kyselina listová sú zastúpené v tejto plodine.

Esenciálne mastné kyseliny patria takisto medzi zložky, ktoré su ukryté v strukovine.Polynenasýtené Omega-6 a Omega-3 mastné kyseliny si telo nevie samo produkovať, tak je potrebné ich prijímať takouto formou.

Samozrejme minerálne látky sú zastúpené napríklad ako magnézium, zinok, draslík i kalcium.

Pestovanie na Slovensku

Na Slovensku sa podľa štatistického úradu pestovalo v roku 2019 na ploche 47 000 hektárov sója, ostatné strukoviny boli zastúpené v oveľa menšom množstve. Medzi siate strukoviny patrí ešte hrach, fazuľa, bôb a šošovica. Spotrebou sme niekde pri 1,5 kg ročne ďaleko za priemerom EU, no trend je však pozitívny, čo sa týka výmery a záujmu o pestovanie strukovín u nás.

Najznámejšie strukoviny

Medzi také najčastejšie a najpopulárnejšie patria hrach, sója,  fazuľa, šošovica. Menej známe zatiaľ sú cícer, bôb a patria sem dokonca aj arašidy.
Šošovica – obsahuje vysoké množstvo bielkovín, preto spolu so sójou môže slúžiť ako náhrada jedla s mäsom
Sója – je to bielkovina, ktorá plnohodnotne dokáže nahradiť živočíšny tuk. Obsahuje veľa kvalitného tuku, olejov a vitamínu E
Hrach – obsahuje vysoký podiel vlákniny, má detoxikačné účinky a je veľmi zdravý. Znižuje cholesterol a odstraňuje zápchu

Ak sa Vám článok páčil, tak si prečítajte ďaľší na našom blogu.