Strukoviny

Strukoviny obsahujú najviac bielkovín z rastlinných potravín. V našej kuchyni sa ich snažíme zaraďovať často, samozrejme veľa ľudí ich nahrádza práve živočíšnymi  bielkovinami. Medzi také najčastejšie a najpopulárnejšie patria hrach, sója,  fazuľa, šošovica. Menej známe zatiaľ sú cícer a bôb.
Tieto strukoviny obsahujú významný tuk, ktorý je účinný proti ateroskleróze. Ďalšou významnou zložkou sú sacharidy, vláknina a taktiež  minerály draslí, fosfor, horčík a železo.
Hrach - obsahuje vysoký podiel vlákniny, má detoxikačné účinky a je veľmi zdravý. Znižuje cholesterol a odstraňuje zápchu.
Sója - je to bielkovina, ktorá plnohodnotne dokáže nahradiť živočíšny tuk. Obsahuje veľa kvalitného tuku, olejov a vitamínu E.
Šošovica - obsahuje vysoké množstvo bielkovín, preto spolu so sójou môže slúžiť ako náhrada jedla s mäsom.