Paradajky

Ich pôvod je až v Južnej Amerike. Čo sa týka Slovenska najviac sa im darí na juhu, kde dozrievajú až do sladučkej chuti. Okrem toho, že sú šťavnaté a dobre chutia obsahujú veľmi veľa živín, neobsahujú žiaden tuk a majú veľmi nízky obsah cukru a soli.
 
Existuje veľmi veľa odrôd paradajok, ktoré sú využiteľné ako v teplej tak aj v studenej kuchyni na veľa spôsobov. Paradajka má vysoký obsah vitamínu A a B, ale najväčšie zastúpenie ma vitamín C, kde vám niekedy stačí zjesť jednu paradajku, aby ste pokryli jeho dennú dávku pre človeka. Čo sa týka minerálov obsahujú aj draslík a ten pôsobí ako super prevencia na srdcovocievne choroby.
 
Veľmi dôležitý je obsah Flavonoidov, ktoré pomáhajú protizápalovo a majú antioxidačné vlastnosti. Paradajky znižujú únavu a zlepšujú tráviaci trakt, znižujú cholesterol v krvi a pôsobia proti rakovine. My sa ich snažíme dať ku každému možnému menu. Používame ich aj do šalátov alebo robíme vynikajúcu paradajkovú polievku.