Hokkaido

Hokkaido je v našich zemepisných šírkach ešte stále celkom neznáma tekvica.V obľube sú u nás hlavne polievky.

Hokkaido je v našich zemepisných šírkach ešte stále celkom neznáma tekvica.V obľube sú u nás hlavne polievky. No veľmi často ju aj vidieť použitú ako dekoráciu v jesenných a zimných časoch, keďze svojou konzistenciou a správnym skladovaním vydrží až do skorej jari.V našej kuchyni ju používame čoraz častejšie kvôli jej priaznivým účinkom. Poďme si teda prečítať zopár zaujímavých faktov o tejto plodine.

História hokkaido tekvice

Jej história je zakorenená v ďalekej Ázii.Už staroveký Číňania a Japonci využívali túto plodinu ako zdroj svojej výživy.Ak ste ešte nevedeli, hokaido tekvica patrí medzi jediné, ktoré naozaj nemusíte vôbec šúpať. V šupke sa totiž nachadzajú telu prospešné živiny a vitamíny. Plodinu využívali staroveké kmene ako pre seba , tak aj ako obživu pre poľnohospodárske zvieratá. Svojou farbou je právom nazývaná tekvica krajiny vychádzajúceho slnka.

Pozitívne účinky

Japonská tekvica Hokkaido má hneď niekoľko pozitívnych účinkov. Pomáha pri alergiách, pri problémoch so žalúdkom, alebo ak chcete očistiť celé telo. Hokkaido je vitamínová bomba, obsahuje viaceré množstvo vitamínov A, B, C, taktiež veľa vlákniny, omega3 a omega6 nenasýtené mastné kyseliny. Je výborným antioxidantom. Pôsobí ako prevencia pri ochoreniach obličiek alebo aj močových ciest. 

Odporúčaná príprava hokkaido

Veľmi dobré je, že tekvicu hokkaido netreba šúpať, stačí ju iba umyť pod vodou a dá sa spracovať na veľa spôsobov. Ako už bolo spomenuté, medzi najviac obľúbené teplé pokrmy patria iste polievky. Tie sa tešia naozaj najväčšej obľube.Moderná kuchyňa však medze nekladie a táto plodina má naozaj široké využitie.Hokkaido tekvicu môžete variť i piect, použiť do šalátov, omáčok , ale aj rôznych druhov dezertov.

Na záver

Hokkaido má naozaj veľký prínos v zdravej výžive a pri udržiavaní zdravého životného štýlu. Má nízky počet kalórií a svojím zložením a chuťou sa stala veľmi vyhľadávanou surovinou na prípravu ďaľších pokrmov. Jej dostupnosť je relatívne slušná počas celého roka, tak je ideálne ju zaradiť do jedálnička.


Skvelú ponuku našich jedál pripravených z čerstvých surovín nájdete na tomto linku.