Cvikla

Zázračná potravina, aj tak sa jej zvykne vravieť. Pomáha takmer na všetko. Nie každému chutí, ale ma veľa zdraviu pospešných vitamínov a preto sa ju snažíme zaraďovať do nášho menu. Pripravujeme z nej napríklad výbornú cviklovú polievku alebo cviklové cestoviny. Táto zelenina znižuje cholesterol, lieči ekzémy, pomáha pri rôznych infekciách dýchacích ciest a reguluje krvný obeh. 
 
Cvikla, alebo červená repa sa dá pripravovať na veľa spôsobov, hodí sa takmer na všetko ako hlavné jedlo, polievka, nátierka alebo príloha do šalátu. Cvikla obsahuje vitamín E, vlákninu, ktorá podporuje trávenie a znižuje cholesterov. Ďalej v nej nájdeme horčík, draslík, vápnik a železo, ktoré pomáha pri anémii.
 
Treba spomenúť, že táto zelenina má mnohé liečivé účinky hlavne pri problémoch s obličkami a pečeňou, pomáha pri prechladnutí a chrípke, predchádza zápche a pomáha pri žalúdočných a črevných problémoch. Šťava z červenej repy zmiešaná s medom sa používa pri vyoskom krvnom tlaku. Veľmi sa hodí do zdravého jedálnička, nakoľko má aj detoxikačné účinky.