Brokolica

Podľa mnohých je práve brokolica kráľovná medzi zeleninou. Nielen vo svete, ale aj u nás je uznávaná v oblasti výživy, zdravia aj pre jej protirakovinové účinky.
 
Obsahuje množstvo vitamínov ako A, H a taktiež C vitamínu. Ak je brokolica tmavšia, tým viac vitamínu C  a betakaroténu obsahuje. Z minerálov sa v nej nachádza železo, ktoré je dôležité pre krvný obeh a taktiež vápnik pre zdravé kosti. Obsahuje veľmi veľa vlákniny.
 
Podľa odborníkov obsahuje veľmi dôležité látky Izotyokanáty, ktoré neutralizujú karcinogénne látky a pomáhajú pri ich odstraňovaní z tela. Brokolica si svoje látky uchováva nech je akokoľvek spracovaná a teda nevadí či je uvarená, čerstvá alebo zmrazená. Aby sa zachoval hlavne vitamín C, doporučuje sa ju dusiť alebo pripravovať na pare. My ju pripravujeme na rôzne spôsoby, napríklad ako hustú polievočku alebo zeleninovú prílohu.