Baklažán

Mnohí z vás netušia, že sa baklažán pestuje ako zelenina, ale z botanického hľadiska patrí medzi ovocie. Je veľmi dobrá potravina pre srdce aj mozog, nakoľko farbivo šupky posilňuje nervové bunky.
 
Táto obľúbená potravina aktívne znižuje cholesterol a nebosahuje skoro žiaden tuk. Človek ho môže využívať na detoxikáciu tela alebo  pri chudnutí, pretože čistí črevá  podporuje trávenie.
 
Obsahuje hlavne mangán, draslík a vápnik. Jeho účinky sa prejavujú napríklad pri kardiovaskulárnych chorobách a taktiež pomáha lepšie fungovať obličkám. V slovenskej kuchyni sa zatiaľ používa veľmi málo, ale jeho spotreba postupne narastá a ľudia si zvykajú na jeho ľadkú prípravu a taktiež na jeho chuť. V surovom stave chutí horko, ale po spracovaní a dochutení ma veľmi príjemnú chuť. Pripravujeme ho napríklad ako zapekaný na rôzne spôsoby alebo ako zeleninovú prílohu.